Tuesday, August 18, 2009

107th entry: Berperang dengan emosi sendiri....

Bagai mimpi yang sukar dipercaya tapi itulah yang nyata, saat dan hari itu pun tiba. 2nd of August 2009, 2.30pm me and family except for Angah arrived at Empress Hotel, Sepang. With all the strength dan dengan susah payahnya ku cuba mengangkut sendiri all the bags up to the room. Mamas has waited for me as she was my roommate for that 1 night stay at Empress. Hmm.. telah diduga dan jangka menangis bila bersalaman dengan keluarga. Sebelah petang MakNgah and family paid a short visit too and right after the dinner, the seminar begin. Guru Sandaran Terlatih (GST) itulah nama jawatan yang akan dipegang untuk lebih kurang setahun. No doubt, I was frustrated at the moment I heard that. (tak cukup ke dah belajar 6 tahun tu?)

3 August = The journey to Sabah and Sarawak begun. Sayonara to all my friends who have been posted to various districts in Sarawak. Around 1 hour after their leaving, it was our turn t fly. How did I feel?? Still in the midst of confusion…What am I doing here at the airport? (masih sukar untuk mempercayai semua ini….) The flight to Sabah took about 3 hours and around 3pm we finally arrived in Kota Kinabalu!! Checked in Tang Dynasty Hotel and be prepared for more and more talks and seminar. (asyik laa mende yang sama…. Indoctrination. “Kamu jangan harapla nak tukar. Jangan buang masa dengan rayuan….”) still staying with the same roommate, Mamas.

4 August = After anxiously waiting, around 10.30am, finally we got the name of school. Alhamdulillah, berkat doa keluarga dan rakan-rakan, ku ditempatkan di Sekolah Pekan Lahad Datu, berhampiran dengan airport Lahad Datu. Dan jam 4.05pm terbanglah dengan pesawat ringan MASwings ke Lahad Datu dengan perjalanan mengambil masa 50mins. Selamat tiba dan terpinga-pinga, me, sze mei and azlan akhirnya terpisah membawa dan dibawa ke destinasi masing. Sedih dan sayu kerana selepas ini semuanya bergantung pada diri sendiri. Ku dibawa Cikgu Khairul wakil SK Pekan dan PN.Aisyah wakil PPD LD terus ke sekolah. For tonight, ku akan bermalam dirumah KS dna KN. Berlawan dengan rasa segan dan malu, sukar diatasi tapi harus ditempuhi.

5 August = Report duty. Terpinga-pinga lagi sekali bila pihak pengurusan sibuk sana sini. Penat dengan senyuman yang tak seiring dengan sebenarnya perasaan, ku berkenalan dan berteman dengan guru-guru praktikal atau guru yang baru berpindah ke sekolah tu. Hanya mereka yang memahami bagaimana keadaannya ditempat yang asing dan baru. Rata-rata, yang lahir dari bibir mereka, mereka simpati dan kasihan bila ku dicampak dan dibiarkan seorang diri disini.Bagiku, mereka hanya berkata, tapi hanya Allah sahaja yang mengetahui perasaan ku waktu tu.

6 August = ku takkan lupa tarikh ni sampai bila-bila. Hari ni ku kene keluar dari rumah KS dan KN yang ku dan tumpang untuk 2 malam. “Bila kita dah terlalu selesa dengan kehidupan kita, kita mungkin sukar menerima orang lain” Syukur, GB allowed me to stay for around 1 week dikuarters yang dia tak gunakannya. Maka dengan bantuan Adeq, seorang kenalan yang diperkenalkan melalui Izzah, my coursemate, ku mengangkut sekali lagi. Kali ni ku sempat beli tilam dan baldi. The condition of the house was out of my expectation. There’s nothing except for build in cupboard and ceiling fan. Dapur dan pintu utama rosak. Kotor pula jangan cakaplah. Yes, luckily Amita was there and I’m not alone but she stayed in a room inclusive toilet. (dia dengan dunianya) Jadi berbekalkan sabun basuh baju yang ku bawa, ku pun bersihkan bilik dan toilet. Tanpa sedar, dah pun masuk waktu maghrib, dan ku hanya berbuka dengan air mineral bila rupanya Maggi yang ku beli tu nak masak pakai ape?? Ketika ini hanya Allah je tempat ku mengadu dan curahkan semuanya. Maghrib ku terpaksa diqada’ bila lantai masih kotor dan basah dan solat ku hanya bertawakal kepada-Nya tanpa mengetahui arah kiblat. Ku tak mampu nak jawab panggilan telefon Ibu sebab ku taknak Ibu risau andai dia tahu keadaan sebenar. Itulah saat paling menyukarkan untukku….. I was totally down at that moment.

7 August = Did not get the chance to teach yet. Bila seorang diri dibilik, menangis dan menangis lagi…

8 August = Bangun pagi rasa macam tak sihat, tapi ku gagahkan diri join Special Olympic (sukan kanak-kanak istimewa) di Padang Perbandaran. Ku taknak stress sorang-sorang dalam bilik. Later, around 2.30pm met Azlan and Sze mei at the town KFC. Bila masing-masing bertukar cerita, there are pro’s and con’s. Syukur, ku dikurnikan sekolah dan pengurusan yang berimbang rasa bila cuti ku diluluskan dari 14 hingga 21 August sempena konvokesyen dan cuti sekolah. However, I’m lost in searching a good place to stay. Finished with that, ku dijemput Pakcik Umar, suami Makcik Rahma rakan sejawat Ibu Agrobank Lahad Datu. Alhamdulillah, merekalah waris terdekat ku disini. Mereka pun sudi menumpangkan ku andai ku masih belum ketemu rumah sewa.

9 August = Ahad yang tiada apa yang menarik. Rindunya pada alat yang bermama TV.

10 August = Hari pertama mengajar tapi waktu terjejas dengan perhimpunan dan menjadi juri pulafor jazz chants dan Action songs competition. Hari ni ku berbuka puasa dalam gelap pula. Aduhai….

11 August = I handed in the letter on my application to extend my convocation leaves. “Saya dah luluskan, tapi kene bincang juga dengan Guru Besar.”- en.Rahim (PK) berderau darah ku bila mendengarnya. I thought it was already confirmed. Tiket flight pun dah book on the 31st nanti. After the school’s session ended, I walked into the GB’s room. Alhamdulillah, diluluskan. Sujud syukurku kepada-Nya. There were a lot of interesting stories about my 2 classes, 4 Iltizam and 4 Ilham. Maybe I will write down in another special entry.

12 August = hari yang ditempuh, sehabis baik mengelakdari mengeluh. Meneruskan kerja-kerja mennggunting dan menyusun kupon yang beribu-ribu sempena acara hari Sabtu. (lega juga ku tiada disitu nanti. Hehehe….)

13 August = hari yang ku rasa busy melampau. Ku kene siapkan dan uruskan semuanya sebelum pulang. Hari ni juga ku diberi tugas menjadi juruacara. Memang keberatan, tapi terima sahajalah bila kita masih baru disini. Senyuman dipamer seikhlas rasa bila esok ku akan terbang semula. Ramai juga yang memesan kiriman yang beraneka. Bunyi jek loceng, ku bergegas balik ke bilik dan berkemas sekali lagi. Lepas Asar hari ni, ku akan berpindah pula ke rumah Pakcik Umar dan Makcik Rahma. (tempat tinggal yang ke -3 dalam kurang 2 minggu, ku dah penat hidup macam ni….) Aku menumpang di bilik solat rumah mereka. Jadinya, ku bentang tilam, dan susun baju kat situ. Ku terpaksa kosong kan beg untuk pulang ke KL esoknya. Malam yang panjang bila setiap sejam ku terjaga. Ditempat baru barangkali…..

14 August = jam 5 dah terjaga. (memang kat sini life starts at 6am… dah cerah macam jam 7am kat semenanjung. Beza waktu solat semuanya dalam sejam lebih awal) Jam 7 pagi Pakcik Umar dah menghantar ku ke airport dan flight ku pagi ni jam 8.15am dari LD ke KK. Explorace sorang-sorang di airport. Tiba di KK jam 9 lebih lepak di McD, online sehingga jam 11. Ku pun check in untuk flight jam 12pm. Tiba di KLIA jam 3pm, memang mencabar. Th e plane landed at the International gate bukannya domestic. Maka ku pun bertanya sini sana untuk collect my big red bag. Lepas zohor di KLIA, naik pula ERL hingga ke Putrajaya menanti pula Ayah disana. Selamat tiba dirumah jam 5pm……

Disini, ku ingin mengucap terima kasih yang tidak bertepi kepada keluarga, sepupu, sahabat dan teman rapat seperti K.Nurul, K.Zetty, K.Zie, K.Jue, Fairuz Selamat, Lina, Mamas, Aizam, Adeq, yang tidak putus-putus bertanya khabar dan memberi kata-kata dorongan serta semangat sekaligus meringankan beban emosi sunyi dan sendiri yang amatlah berat untuk ditempuhi……

Actually, ku nak amik gambar dua beg ku tu je... Alih2 termasuk plak muka shidah and mamas... hehe....


Believe it or not!!!! Tiket dah pun digenggaman..... huahuahua.....

The plane to KK is here!!!! huhuhu.....


The Lahad Datu's Teachers.... Zaff, Azlan and Sze Mei...

Dynasty Tang Hotel KK... cantik hotel ni.... Ku tgh membelek The Borneo Post.

Bermanja dengan Tussna sebelum masing2 membawa haluan masing2....

Tempat tinggal sementara di kuaters tinggal GB.

The administration block.
Another block for Year 4. 4 Iltizam is here.... the one full with flags.

The stage during Monday assembly or any other functions. My class, 4 Ilham is also here .

Praktikal teachers from IPG Tawau... on my left is Evelyn and on my right is Amita.


Penerbangan ini dibawakan khas oleh MasWings... Flight from Lahad Datu to Kota Kinabalu


Hmm... sorang2 dalam ERL... bosannyeeerrr....