Tuesday, October 30, 2007

P.RAMLEE THE MUSICAL… SATU PRODUKSI YANG CEMERLANG!



P.RAMLEE THE MUSICAL… SATU PRODUKSI YANG CEMERLANG!

Ahad, 21 Oktober 2007 jam 3.30pm. Pementesan yang ke-5 teater ulung terbitan Infiniti Production di Panggung Sari Istana Budaya. Sebelum persembahan bermula, diri agak skeptical dengan kredibilti teater ini. Apa lagi tentang P.Ramlee? Lagu-lagunya kebanyakan dah tahu… tu pun hasil pengajaran Cikgu Dato’ CT masa Konsert Istana Cinta bulan Mei yang lalu. Hmm… mengharapkan sesuatu yang luar biasa….
Perjalanan cerita bermula dengan emosi gembira dan happy. Kisah Ramlee di zaman remajanya, (Shafie@Mukhsin) sudah pun tergila-gilakan Azizah (Rachel Mystarz) yang sudah nampak kejelitaannya. Sukardi (Emeer Mystarz) teman baik yang amat setia menemani, telatah yang mencuit hati.

Cinta Ramlee (Sean Gahzi) dan Azizah (dato’ CT) amat teguh dan utuh hingga mereka meningkat dewasa…. Namun percintaan sembunyi mereka tidak mendapat restu keluarga bila pangkat dan darjat menjadi isu utama. Ramlee mendapat tawaran bekerja di Singapura dari Malay Film Production (MFP). Dengan mengalunkan sebuah lagu yang indah, rasa sedih dan kecewa Azizah diluah… “Ini adalah takdir kita, Ramlee”- Azizah…. “Apakah takdir kita?”- Ramlee “Bertemu dan berpisah….”- Azizah…. satu pujian buat dato’ CT yang pertama kali berlakon. It was so convincing and appealing. Sehingga menitis jua airmata…( saper tuh ya?)
Ramlee membawa hatinya yang duka jauh ke Singapura. Tapi rindu dan cintanya terhadap Azizah amat mendalam… walaupun setelah kahwin ‘terperanjat’ dengan Junaidah (Atilia), Azizah masih bertakhta dihatinya. Melihat dan cuba menyelami hati seniman yang bernama P.Ramlee ini, betapa dia kerap dikecewakan. Selepas Junaidah, Norizan (Melisa saila) pula wanita di hati Ramlee. Tetapi nama Azizah belum padam dari ingatan. Filem pertama arahan P.Ramlee, Penarik Beca merupakan refleksi dari kisah cintanya dengan Azizah. ”Berjumpa dan bercinta… tetapi menderita…”

“Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari” Norizan dilaporkan curang terhadap Ramlee dan mahligai perkahwinan mereka turut musnah. “Patah tumbuh hilang berganti”… Saloma (Liza hanim) muncul mencuri hati Ramlee. Kisah cinta mereka penuh suka dan warna-warni antara Sally dan Remy… mereka saling lengkap melengkapi… dan inilah perkahwinan yang akhirnya kekal abadi….

Demikianlah, serba sedikit teater review dari zaffirazaini. Secara peribadi, ia benar-benar menyentuh hati nurani. Betapa insan seni hebat bernama P.Ramlee punya kisah hidup yang meruntun hati. Lakonan dan lagu-lagunya menghiburkan kita semua, tetapi, dia juga manusia biasa punya cerita suka duka yang hari ini, terbongkar kepada generasi muda…. Tahniah buat semua krew yang terlibat… ia memang hebat!!

Sunday, August 26, 2007

Sabtu 25 Ogos 2007 @ Jaya Jusco Tmn Equine….


DCT always looking at me.... ooohhh!!!!
Dek rasa tak puas hati malam tadi, misi tak berhenti lalu ku kuatkan semangat dengan azam yang kuat, (cewaahh!!) drive ke Seri Kembangan. Lepas kenduri kahwin kawan sekolahku, (boleh agak baju apa yang ku pakai…) terus cabut drive kesana. Parents sehingga hari ni tak tahu perangai anak dorang yang satu ni…=) Ku berjaya sampai mengikut naluri hati… alhamdullillah… Dalam jam 2 ptg lebih, Dato’ Siti tiba dikawal ketat security JJ. Dari atas stage kak Siti sedar kehadiran. Dengan isyarat yang mudah difahami, kak Siti tanya… “Sorang jerk ke?” Ku geleng.. “yang lain ada keliling ni.” Kami terpisah dek orang yang ramai. Entah Kak Siti faham ke tak mesej gaya tangan yang cubaku sampaikan. Acara dimulakan dengan Dato’ Siti membaca teks ucapan dan kempen menderma With All of Our Hearts Mini Coin Box. Kemudian nyanyian lagu tema kempen dan upacara perasmian. Selesai upacara wajib buat pihak penganjur, Kak Siti menyanyikan lagu tema kami pula ketika CTRACE ni.. SITI SITU SANA SINI…. Apa lagi suka tak terhingga…
habis yang tu, kak Siti tanya, “Nak nyanyi lagu apa lagi ye?” Kak Siti memandang kearah kami.. (ku dengan kak Rasbit) Kami pun jawabla “Pastikan!” “Nak Pastikan ya?” jawab Kak Siti. Tetiba plak kami merubah fikiran.. “haa… nak Destinasi Cinta!!” “Ala.. kita nyanyi Pastikan dulu ya?” senyum Kak CT. Kami okay jek. Ada sorang akak kat sebelah kami ni macam pelik dengan kami sebab kak CT layan kami… haa… jadila peminat berdaftar di Sitizone.com… hehehe.

Kami berdua nyanyi Pastikan sekuat hati. Kak CT senyum2 dan kenyit2 mata tengok kerenah kami yang separa mereng waktu tu. Kak CT datang merapati dan bersalam mesra. Tetiba kak CT hulur mic!!! Aduh.. Kak CT memang suka menguji ketahanan jantung kami. Beralih pula ke lagu Destinasi Cinta. Kali ni kak CT ada menjemput beberapa orang peminat naik ke pentas untuk menjadi penari latar. Ku sengaja jek angkat tangan…. “Eh?? Pakai baju kurung tu….” Tunjuk kak CT dari atas stage… hehehe… Maluuss lah. Kak CT nyanyi kami pun nyanyi dan tanpa jemu kak CT terus main2 mata. Aduss!!! Bahagianya….=) (tahap mereng waktu ni 90%)

Lagu terakhir, Biarlah Rahsia. Tetiba kak CT bersuara sayu. Mataku amat pasti ada airmata yang bergenang. “Kak CT, janganla nangis…” ku buat isyarat. Kak Siti menggeleng sambil menahan sebak. Mungkin teringat peristiwa2 yang telah terjadi… dalam bulan Jun tahun lepas, ditempat yang sama, dengan lagu yang sama, kak CT hampir menitiskan airmata… selesai sahaja lagu tu ku terus jerit “Kak CT, Love you always!!” “Love you too!!” balas kak CT….. (tahap mereng waktu ni 150%!!)
Buat Kak CT… tiada tanda aras ucapan terima kasih saya buat akak. Tanpa sedar, hari demi hari, telah banyak mencipta memori. You really make my life more meaningful. Dan zaff akan sentiasa dan sehabis baik akan menjaga keharmonian jalinan persahabatan yang telah tercipta… Love you so much kak CT!!! Muuuuaaahhh!!! =)

1st Anniversary Dinner...

me and KZ my food



Me and DCT



My Bro and DK


Jumaat 24 Ogos 2007 @ Bandar Utama….


Tanpa ada pengalaman luas tentang selok-belok jalan KL yang bengkang-bengkok, ku dan adikku keluar awal dari rumah di Kajang. Hmm.. tak sangka plak tersampai awal… jam 6.45 ptg dah sampai.. hehehe. Terjumpa crew SNP, nak tolong ikat reben, tapi dorang plak tak bagi…. Merayau jerkla sekitar hotel lima bintang tuu… fuhyooo!!
Menanti sehingga acara bermula. Konsep retro yang meriahnya amat terasa. Tepat jam 8.30 (kalau tak silap) Dato’ SIti dan suami pun tiba dan sebelum tu bertemu dengan ayahanda tercinta terlebih dahulu. Tepat jam 9 mlm, acara pun dimulakan. Pasangan romantis yang diraikan melangkah masuk ke dewan sambil lagu-lagu cinta bergema seiringan. Hmm… indahnya… Dan doa selamat dibaca pohon kerahmatan untuk pasangan yang diraikan.
Satu pengalaman setelah 22 tahun hidup dimuka bumi. Inilah kali pertama melangkahkan kaki ke hotel bintang lima, makan malam hidangan yang entah berapa harganya, bersapa bahu dengan orang ternama dan artis popular. Terima kasih sangat buat Dato’ Siti dan crew SNP yang member peluang seprerti ini. Namun, atas sebab musabab yang tidak dapat dielakkan, jam 11mlm harus melangkah pulang. Takut nak drive malam2 yang jauhnya sampai ke Kajang. Sempat berjumpa dengan tuan rumah… Dato’ K yang amat rajin melayan tetamu… “Ala, Kajang tu tak jauh mana, lalu highway tu kejap jek… tunggula dulu, banyak acara lagi ni…” Maaf sangat, memang kene balik, walau berat sangat hati. Hmm.. dengar cerita memang banyak acara dan suprises sehingga jam 2 pagi!! Cemburunyer pada rakan2 yang berkesempatan. I wish…. if only I can be there…. Pulang kehampaan.







Saturday, August 04, 2007

Saturday, July 14, 2007

Berakhir sebuah penantian, termakbul secebis harapan....



Dari pintu masuk hingga ke pintu kereta….


Ahad, satu hari yang dinanti semua, dapat beristirehat bersama keluarga. Namun, ahad yang bertarikh 8 julai 2007 punya 1001 cerita. Awal pagi ku tempuhi hari dengan berat hati. Buat pertama kali menyewa dan tidak tinggal bersama keluarga. Berat hati terasa jua, namun tiada pilihan dan terpaksa. Parah hati lebih terasa bila kini tidak berkereta….. aduuhhh…. Macam mana operasi ni?? Jauh disudut hati aku memang mahu sangat pergi kali ni… itu pun berita kehadiran ‘dia’ masih belum ada kesahihannya. Ku dengar kata hati, (cewah!) mengatur langkah ke destinasi. A token of appreciation should be given to k.fa. zaff terharu sangat2 bila k.fa sanggup jemput dan hantar zaff ke seksyen 14 yang sesak tu demi merealisasikan hasrat dan impian yang sentiasa menjadi idaman. Tepat jam 4ptg, dikala hujan lebat mencurah, k.fa tiba, dan kami memulakan perjalanan ke Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Selamat tiba di destinasi, sorang demi sorang Sitizoners dinanti. Jam dah pukul 5.15pm. kami, iaitu k.aizee, k.lia, k.fa and k.nurul mengambil keputusan nak masuk jek ke studio tu. Dengan kerisauan k.nurul, dia pun bertanya pada petugas krew tu… “Dato’ Ct tu juri tetap ke?” “Tak…” kata krew tu… kami dah risau…. Terus bertanya…”Minggu ni Dato’ Ct ada?” “Ada… tapi tak sampai lagi…” jawab krew tu. Syukur!!!! Kedatangan yang jauh bukan sia-sia…

Kami pun mengambil tempat duduk masing2. Hmm… dekat dengan juri nampaknya. Tapi yang paling dekat k.aizee… dah boleh jadi juri keempat. Hehehe…. Jam sudah hampir ke jam 6pm. Dah nak start dah mystarz LG ni…. Mana ‘juri’ tu? Tetiba zaff perasan kelibat seseorang ditepi stage. Almaklumla orang duduk tepi sekali, nak mengelak kamera tv. Takut ibu kat rumah nampak, kene marah sebab tak minta izin dia dulu…huhuhu. “eh?? Rambut pendek?? Betul ker dia ni??” sambil zaff membetulkan specs dimataku. Haaaa!!! Sungguhh.. itu memang dia!!!!! Dato’ Ct Nurhaliza!!! Hati menjerit suka!!! Hati melaung teruja!!!!! Gembira tak terkata!!! Dari jauh dapat melihat, dia membalas senyuman, turut juga membalas lambaian. “Rileks zaffira zaini… jaga perangai…” peringatan buat diri sendiri. But, there’s something missing. Bagai tak lengkap rasa teruja bila mata masih mencari yang lagi ‘satu’. Hmm… bukan rezeki lagi nak jumpa sorang lagi. Huhuhu…..


Well, we also had so much fun ketika menyaksikan performance all the six contestants. Semua best… tapi Emeer yang berusia 12 tahun tu superb!!! Sayang kat adik emeer… hehehe. Sedar tak sedar, acara pun tamat. Apalagi kami pun meluru keluar….


Agenda tidak berhenti takat itu. Kami menanti diluar, punya hajat dan niat yang satu. Kami sempat bergambar kenangan di poster mystarz. (ini taktik supaya takdekla org tertanya-tanya, kami menunggu siapa…) lebih kurang 5 minit selepas itu… kak ct keluar…. Ikut hati nak terkam jerk…. Tapi sabar… control cun sikit… Hehehe… Kami bertanya khabar, bersalam dan berpelukan erat dan bergurau senda menceriakan suasana. Habis gambar kenangan, ingat tiba masa perpisahan, tanpa sedar kak ct bersuara…”Jom ikut kak ct naik lif??” “haa?? Biar betul ni kak Ct..” “Jomlaa… “ kak Ct paut bahu…. Adduuuhh!!! Rasa nak pengsan time tu. Kaki bagai tak terasa memijak lantai… berbual dan terus berbual. Bila diri berkata esok (9.7.07) akan bermula semester, terus kak ct kata.. " Good luck and all the best. Buat yang terbaik tau…” ku tersenyum… tetiba… “eh?? Lepas ni taklehla join aktiviti (ctrace) macam ni lagi…” ketawa kak ct. “Eh… boleh kak ct… zaff selinap. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan…” jawab zaff ala gaya seorang guru. “Bijak…bijak… budak ni” balas kak siti. Segalanya bagai penuh dengan usikan nakal dan tawa keriangan, tanpa sedar sampai juga di tempat parkir kereta. Dah menanti, Mercedes dato’ CT….sedih dan berat hati, pertemuan indah akhirnya berakhir. Seperti kelaziman, kak ct tak pernah lupa “Sampaikan salam pada semua ya??” pesan kak ct. “ We all always love you kak ct…..” laungan terakhir kami…. “Love you all too.” Balas kak ct dari dalam kereta sekali dengan pakej flying kiss tu… Terus melambai tangan hingga Mercedes hilang dari pandangan…. dan bibir terukir senyuman.....=)

Monday, June 04, 2007

ER vs Grey’s Anatomy.



"what a gorgous guy..."
Bila tengah boring2 ni, tetiba terimbas kenangan masa dok belek2 profil budak 2 Budiman tu. Masa tu aku meniliti sorang demi sorang catatan cita-cita masa depan. Hampir 100%, semuanya memilih doktor sebagai kerjaya. Aku hanya tersenyum…. Sebabnya dulu pun aku macam tu. Entah saper yang berkata, atau memaksa aku memilih cita-cita doktor sebagai impian kerjaya. Dari darjah satu dari tingkatan 3 memang aku berkobar nak jadi doktor. In fact, waktu tu tengah popular cerita ER (Emergency Room) kat tv2. Memang aku terlopong tengok cerita tu. Ketika itu aku memang tertarik dengan watak seorang doktor pompuan yang tempang kaki kiri, tapi merupakan seorang ketua diunit tu. Gosh, I juz can’t remember her name though I was really inspired by looking at her determination in working. Teruja…memang teruja. Dorang bukan saja smart, but charmed and handsome!!! (walau sakit hati, bila kat tv, orang hensem dan lawa macam dalam gambar2 tu bukan takat hensem dan cun, tapi pandai plak tu. Macam tak adil jerk..huhuhu…) Lepas tengok cerita tu, selalu berangan pakai kot putih tu (ala org kejer kilang pun pakai….hehehe) dengan stetoskop. (hik! Betul ker aku eja menda alah tu??)

Tapi malang sekali bagiku, bila tak mengukur kepandaian otakku dengan angan-angan yang dipasang. Bila result PMR ku keluar, terkedu!!! Aku takkan boleh lupa macam mana aku menangis terduduk kat depan cikgu, dan ustaz kener papah aku keluar dari bilik amik result tu. Memang waktu tu aku rasa “it’s end of my life!!!” however, Alhamdulillah, aku kuatkan hati untuk membalas dendam waktu SPM nanti. Walau rakan2ku yang lain berbangga dengan tawaran demi tawaran yang mereka dapat from MRSM, aku masih setia di SMKC. Dan aku sayangkan semua cikgu2 kat situ…. Oleh itu, aku cuba memadam impian untuk menjadi doktor dan memasang cita-cita untuk menjadi akuntan pula. Yerlaa… aku masuk kelas sains akaun. Tu untuk 3 bulan pertama, sebabkan aku fobia dengan add maths, aku masuk pula kelas geografi yang ada minor akaun. Hey… I’m really good in geografi tau… best student in SPM!! Hehehe…..

Allah S.W.T penentu segalanya…. Bila tengok pada subjek yang aku amik, it was not a good combination. I cannot apply matriks sebab tak amik add maths…so, punahlaa harapan pula nak jadi akauntan. Hmm… sekarang ni aku dah takleh pasang cita2 lagi…sebab dah ada prospeks kerjaya dah…. Ikut jerkla jalan yang terbentang, tanpa ada impian yang dipasang. Lakukan semuanya dengan ikhlas dan keazaman, agar di penghujung jalan, disinari kejayaan…. Cewah!

Haa… actually, nak buat comparison between ER dengan Grey’s Anatomy. Tapi introduction cerita, melalut pula. Walau kini, ER dah takdek kat tv lagi, tapi for me, it’s still the best tv series ever. Pernah juga tengok cerita doktor2 versi Jepun entitled “The Great White Tower”. Tapi kisah ni more likely mengajak penonton melihat sifat2 pada 2 orang doktor. Macam mana seoran doktor pakar menggunakan taktik kotor untuk naik mejadi lembaga pengarah di hospital tersebut. Gila kuasa betul. Seorang lagi doktor plak, baik, murni hati tapi selalu kener buli dengan doktor gila kuasa tu. Dorang berdua kawan baik sejak kecik. Friendship, competition and survival…. Tak banyak paparkan adegan bedah2 orang ni. And now, ada Grey’s Anatomy. Nasib baik jugala ada cerita genre macam ni yang semamangnya my favourite. Kalau tak… balik2 citer CSI… Grey’s ni pulak ada slacknyer. Banyak sangat memaparkan pasal kehidupan sex doktor2 tu. Approach Grey’s pulak lebih light and comical. ER lebih serius… mungkin setting sama, tapi format yang berbeza untuk disesuaikan dengan permintaan semasa.

Dari keyboard zaffira zaini….

Friday, June 01, 2007

Mereka yang dikagumi, mereka sumber inspirasi…

Dalam meniti sebatang jalan yang bernama kehidupan, amat mustahil untuk kita berjalan atau memandu sendirian. Walau ada diantara kita dengan lantang bersuara, ‘aku sendiri boleh buat dan capai segalanya’, namun, jauh disuatu tempat, kita akan mengeluh penat. Kita tak mampu dan memang tak mampu jalani segalanya sendirian. Mahu atau tidak kita perlukan teman.
Ini kisah rakan kuliahku yang aku sendiri tak begitu rapat. Menurut cerita teman seasramanya, dia selalu bercakap dengan ‘patung itik’ kesayangannya ketika ditimpa masalah. Mula-mula aku dengar memang seram dan ngeri kerna tak sangka orangnya macam ni. Tapi lama-lama timbul pula rasa simpati…
Bagi aku, teman yang sejati adalah sesuatu yang perlu dicari. Tapi nak cari kat mana?? Aku sendiri tak tau sama ada aku dah jumpa ke belum. Aku definiskan teman sejati sebagai teman yang sentiasa berada disisi dan selamanya menemani. Sejak dari alam sekolah hinggan kini, aku memang punya ramai teman dan kenalan. Tapi mereka hanya datang dan pergi. Masa sentiasa dekat, memang mengaku teman rapat. Tapi bila tamat sekolah, semuanya kemana entah. Sama juga dengan rakan2 kuliah. Bila cuti semester, nak tggu balasan sms punyala payah. Rakan-rakan yang satu lagi ni, bila ada agenda tentang ‘dia’ baru dengar berita. Aku masih memerhati dan meniliti serta cuba mentafsir situasi…
Apa laa aku ni, tajuk lain pi cerita lain. Sebenarnya, aku nak ceritakan tentang insan2 yang telah meniup sumber motivasi dan kekuatan diri agar diri lebih kuat berdiri. Ada sebab dan justifikasi mengapa mereka aku pilih sebagai sumber inspirasi.




1) Dato’ Siti Nurhaliza = seawal usia darjah 5, aku amat mengaguminya. Pada dirinya aku melihat akan kelembutan yang dipamerkan dan juga ketegasan dalam keputusan. Bila bersamanya, hati sentiasa gembira. Dan seperti dia, aku juga mahu orang2 yang berada disampingku gembira. Hehehe…



2) Pn. Rozie Abd Razak = seorang wanita yang kuat dan gigih berkerja. Walau aku baru sahaja mengenalinya…(baru setahun jagung) layanan mesra yang diberi, buat diri berasa begitu dihargai. Secara jujur, aku mengagumi kemampuannya dalam membentuk keluarga dan membina kerjaya…


3) Cikgu Reen = seorang guru yang aku rasa sangat istimewa. Mengenali dirinya membuat diri rasa teruja. Pertama kali aku mengenali, seroang guru melayu mengajar di sekolah minoriti. Sejujurnya, aku amat mengagumi guru sekolah menengah ini. Walau rasanya anak muridnya lebih besar darinya…(hehehe) tapi jangan sangkal kebolehan dan tinggi ilmu didada… (iskh..jgn puji lebih-lebih, dia tgh baca tuu…)


4) Dr. Cleo in the making = seorang lagi kenalan yang pada mulanya hanya bermesra dialam maya. Bila mengetahui latar belakang peribadi, betapa tinggi semangat akak ni dalam memperitngkat sahsiah diri. Belajar bukan perkara yang mudah. (aku nak abiskan ijazah pun payah) Untuk itu aku harus belajar dari dia bagaimana untuk menjadi pelajar berjaya.
sekian dulu...

Merapu jerklaa....

Datang bagai ribut, pergi macam semut…

Aduuhh… dalam jarak tak sampai sebulan, aku jatuh (gedebub) sakit lagi. Kali ni batuk dan selsema pula. Kalau selsema jerk ku tahan lagi… tapi bila kener batuk, macam nak meletup peparu. Aku ni jarang jatuh sakit sebenarnyer. Masa form 5 and form 4, 2 tahun aku jadi best student untuk kehadiran 100%. In fact, rekod tu dikekalkan sehingga la ku di IPTA. Setahun boleh kira baper kali aku demam, batuk or selsema. Tapi sekali sakit, memang tumbang terus. Orang selalu cakap…(sebenarnya ibuku yg selalu cakap) sakit ni macam kifarah dosa. Kalau kita sabar dan redha, insya’allah, dos-dosa kecil akan diampunkan…. Oleh itu, sabar dan redha jerklaa…hehehe…. =)
Cuti yang blurr…

Bila tgh dihambat kesibukan, cuti adalah perkara yang amat diperlukan. Tapi bila diberi cuti sebulan, rasa blurr tak keruan…. Cuti punya banyak definisi. Ada yang maksudkan beristirehat, bangun tengah hari pun boleh, dan ada juga yang maksudkan cuba lari dari tanggungjawab dengan mengambil cuti. Tak kurang juga yang maksudkan…ehem.. orang pompuan tau la kan maknanya…hehehe. Tapi cuti yang tgh aku lewati ni sekadar cuti dari kuliah. Rutin yang berbeza tapi penatnyer macam sama jerk. By looking at the positive side, tanggungjawab yang satu lagi ni dapat melengkapkan lagi untuk menjadi insan yang berdikari. Takdekla orang mengata, belajar tinggi melangit tapi masak nasi hangit…. Hehehe.
Kadang-kadang aku selalu terfikir. Ibuku serba-serbi lengkap. Cukup sempurna. Kerja pejabat pulang lewat, memasak pun best sangat, menjahit pun hebat. Aku bolehla takat kerja dapur, tapi kerja tangan, hancur! Sungguhpun macam tu, aku ada juga rakan-rakan yang satu ape pun tak tau. Yang peliknyer, parents dorang tak ambil kisah pun. Mungkin aku dibesarkan dalam sebuah keluarga yang masih lagi mengamalkan ciri-ciri irama Malaysia. Pernah aku memberontak tak puas hati, tapi bila fikir-fikir balik, kalau aku punya keluarga satu hari nanti, aku pun nak guna cara yang sama…. Hik!! Apehal la aku bleh terfikir sampai ke situ…hehehe…
Datang bagai ribut, pergi macam semut…

Aduuhh… dalam jarak tak sampai sebulan, aku jatuh (gedebub) sakit lagi. Kali ni batuk dan selsema pula. Kalau selsema jerk ku tahan lagi… tapi bila kener batuk, macam nak meletup peparu. Aku ni jarang jatuh sakit sebenarnyer. Masa form 5 and form 4, 2 tahun aku jadi best student untuk kehadiran 100%. In fact, rekod tu dikekalkan sehingga la ku di IPTA. Setahun boleh kira baper kali aku demam, batuk or selsema. Tapi sekali sakit, memang tumbang terus. Orang selalu cakap…(sebenarnya ibuku yg selalu cakap) sakit ni macam kifarah dosa. Kalau kita sabar dan redha, insya’allah, dos-dosa kecil akan diampunkan…. Oleh itu, sabar dan redha jerklaa…hehehe…. =)




Cuti yang blurr…


Bila tgh dihambat kesibukan, cuti adalah perkara yang amat diperlukan. Tapi bila diberi cuti sebulan, rasa blurr tak keruan…. Cuti punya banyak definisi. Ada yang maksudkan beristirehat, bangun tengah hari pun boleh, dan ada juga yang maksudkan cuba lari dari tanggungjawab dengan mengambil cuti. Tak kurang juga yang maksudkan…ehem.. orang pompuan tau la kan maknanya…hehehe. Tapi cuti yang tgh aku lewati ni sekadar cuti dari kuliah. Rutin yang berbeza tapi penatnyer macam sama jerk. By looking at the positive side, tanggungjawab yang satu lagi ni dapat melengkapkan lagi untuk menjadi insan yang berdikari. Takdekla orang mengata, belajar tinggi melangit tapi masak nasi hangit…. Hehehe.
Kadang-kadang aku selalu terfikir. Ibuku serba-serbi lengkap. Cukuo sempurna. Kerja pejabat pulang lewat, memasak pun best sangat, menjahit pun hebat. Aku bolehla takat kerja dapur, tapi kerja tangan, hancur! Sungguhpun macam tu, aku ada juga rakan-rakan yang satu ape pun tak tau. Yang peliknyer, parents dorang tak ambil kisah pun. Mungkin aku dibesarkan dalam sebuah keluarga yang masih lagi mengamalkan ciri-ciri irama Malaysia. Pernah aku memberontak tak puas hati, tapi bila fikir-fikir balik, kalau aku punya keluarga satu hari nanti, aku pun nak guna cara yang sama…. Hik!! Apehal la aku bleh terfikir sampai ke situ…hehehe…

Wednesday, May 30, 2007

Lirik-irik lagu yang bertakhta dihati buat masa ni...


Jika ku tak bangun esok pagi - Yusry KRU.

Jika ku tak bangun esok pagi…
Sayangku kau jagalah diri…
Sentiasa ingatkan hati…
Dirimu amat kucintai…
Andainya dihimpit kesusahan…
Sujud dan mohon pada Tuhan…
Agar diberikan bimbingan…
Meniti hidup bersendirian…
Bila terasa sejuk… Pejamkan mata…
Bayangkan dalam dakapanku…
Bila terasa rindu… Pejamkan mata…
Kita bersua dalam lena…
Kalau ada yang sudi mengganti…
Sayang… Lepaskanlah ku pergi…
Kerna insan yang seistimewamu…
Berhak untuk dicinta dalam hidup..
Sayang… Tiada apa yang kekal dalam dunia ini…
Namun, yang pasti, walaupun ku tiada nanti…
Cintaku akan kekal abadi…
Ku berharap kau takkan lupa…
Mengirimkan bekalan doa…
Kita jumpa lagi disana nanti…
Jika ku tak bangun esok pagi….


Izinku Pergi - Kaer

Sinaran mata… Cerita segalanya…
Duka lara terpendam memori semalam…
Tinggal segala cinta… tiada kembalinya…
Abadi kasih kita… Kau bawa bersama…
Mimpi indah mekar…
Saat cinta bersemi…
Sedetik asmara syurga selamanya….
Pergilah rinduku… Hilangkan dirimu…
Tak sanggup menanggung… Derita dikalbuku…
Pergilah sayangku…
Bermula semula… Semangat cintaku membara…
Kerana dia tiada niatku…
Tersemat jiwa setia bersamanya…
Cinta murni berdua… Beribu tahunnya…
Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi…
Sedetik asmara , syurga selamanya…
Maafkan daku duhai kasih…
Izinkanku pergi….



Terlalu Cinta - Rossa

Jangan dekat atau jangan datang kepadaku lagi..
Aku semakin terseksa kerna tak memilikimu…
Ku cuba jalani hari dengan pengganti dirimu…
*Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu…
Mengapa semua ini terjadi kepadaku…
c/o Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya…
Namun apalah daya ini bila ternyata…
Sesungguhnya aku terlalu cinta dia….
(ulang * & c/o)




hmm... kalau cakap tak ada kaitan dengan diri, macam menipu diri sendiri. Memang lagu2 ni selalu bermain di telinga dan hati....

Alkisah....

Sungguh pantasnya masa….
hmm… dah lebih setahun meninggalkan laman… entah hormon apa yang menyerang (tetiba sekarang tgh suka kat kaler pink…hehehe), kini kembali menulis. Mungkin kerana mentorku dalam bidang pendidikan cikgu R dari segamat yang memberi suntikan. (dia ni cikgu ker doktor yek??)
Nak recap balik semua citer yang berlaku sepanjang tak menulis disini, macam mustahil jerk…. Banyak tuhhh…. Mungkin perkara yang baru berlaku dan signifikan jerk kot….
Aacchhhooo…..! (terbersin, hari ni diserang selsema, batuk dengan ulser… 1 pakej yg lengkap)

Semalam....

Sebelum mengambil keputusan nak menulis.
semula… aku dah pun amik keputusan (tgk website jerk) exam semester dua ku… agak kecewa dan sedikit pilu…. Pointer ku turun kali ni…PNGK pun terjejaslaaa… aku sedar kesilapan sendiri… betul kata ibuku, bukan takat usaha fizikal dan minda saja, kekuatan rohani dan iman perlu seiringan. Aku sedar akan semua ni, tapi tulaa, hanya kesedaran. Namun, langkah perubahan sungguh sukar dipraktikkan dan asyik ditangguhkan…. Berikan aku ruang dan masa, agar kita semua berasa bahagia….

Bulan Mei datang dan pergi…
Bila langkah jerk ke tahun baru, bulan yang aku tak jemu2 tunggu ialah bulan Mei. Istimewa dan beerti, bukan saja buat diri sendiri tapi juga buat orang-orang yang disayangi…. Hari lahir aku, hari lahir ibu, hari lahir “akakku”, hari ibu dan hari guru. Semua hari2 ni sangat dekat dihatiku. Tu belum lagi hari belia, hari jururawatlaa, hari kanak-kanak…etc. semuanya bulan yang sama, tipulaa kalau tak bangga…hehehe….
Bulan Mei tahun ni plak seperti tahun lepas School Orientation Programme, for this year upgrade sikit jadi School Orientation Programme. From 7days now, 14 days. Kali ni para trainees dapat freedom pilih sekolah sendiri. So, my group (A&E) and I decided Sek. Keb Taman Segar. Member lagi 2 org tu terpaksa bersetuju dengan desakanku yang nak sangat kembali ke sekolah tu. Bukan aper, mengimbau sejarah lama. Di situla aku 15 tahun dulu, menjejakkan kaki di alam darjah 1. Belajar mengira, menulis dan membaca. Betapa indah zaman riang itu. Walau tak serik2 dimarahi cikgu, aku tetap dengan nakalku. Selalu juga aku terfikir, adakah ketentuan illahi yang menetapkan aku seorang cikgu, bagai satu pembalasan? (hukum karma) Masa sekolah menengah, cikgu sains ku, Cikgu Norhana dia pernah cakap “nanti kalau awak jadi cikgu…awak rasalaa…” aduhh… takut pula. Dulu memang aku bencikan kerjaya sebagai guru. In fact, dalam list pilihan (dalam otakku) yang paling last sekali. Dek desakan keluarga, kiranya ni satu kes kener paksa. Dan betullah kata orang, (ntah saperla orang2 tu) ‘tak kenal maka tak cinta’. However, as I go through the course and classes on how to be a teacher, I started to fall in love with this career. Dan sedar tak sedar, dah masuk 4 tahun aku part time jadi guru tuisyen. I just love being a teacher!!
Alamak…. Dah menyimpang. Berbalik pada cerita Sek Keb Tmn Segar tu tadi. Actually, we were so grateful to have the school. The management, especially the GPK, Ms Teoh, was extremely nice and kind to us. Dia siap belanja makan. Memang sedih sangat nak tinggalkan sekolah tu. Aku sanggup keluar duit poketku beli dan tak tido siapkan party packs untuk ‘anak-anak’ kesayanganku seramai 34org di kelas 2 Budiman. Dorang memang bijak dan comel. Betapa bertuahnya ibu bapa yang mempunyai anak-anak seperti mereka. Sudah tentu ibu bapa punya harapan, dan aku sebagai guru dapat melihatnya didalam mata mereka. Betapa besarnya tanggungjawab yang aku pikul…
Rewind lagi…..
Sebelum menjalani SEP tu… from 4th to 6th of May, college ada buat vacation to Redang. Fuh… almost half of a thousand sorang. Tapi takperlakan..once in a blue moon… punyerlaa aku excited nak pergi, sebab dah lama tak travel, asyik2 cheras…….kajang. Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Tuulaa… saper suruh main hujan?? Kan dah demam. Memang frust… aku demam. Selalu ku demam biasa2 jerk, 1 hari pun boleh baik tanpa makan ubat. Tapi kali ni ku pun rasa teruk semacam. Nyaris2 pitam (beberapa kali). Tapi aku bertuah, punya rakan2 yang sangat prihatin. Sampai aku rasa macam menyusahkan plak ikut dorang pi Redang ni. Thanks a lot to Tussna. Dia dah korbankan bekalan ubat dia bila ubat yang aku bawak habis. Mana taknyer, ubat yang patut ku telan 3x jerk 1 hari, ku bantai 6x. Teori bangang manala ku pkai, konon bleh cepat baik… hampeh jerk….Haish. Balik dari KL, hilang suara dekat 2 minggu. Tapi suka juga sekali-sekala dengar suara sendiri yang serak2 basah…comel plak… (muahaha…)
Sebelum percutian, dah pun lalui peperiksaan. (result dah tau dah pun) dan satu lagi event…konsert istana cinta by DCT…(hmm..dh kuar tv dah pun..)


Sekian dulu….

testing..testing...

salam bahagia... wah...masih wujud rupernyer laman yg gelap gelita ni...hehehe...setelah mengalami proses rampasan tanah...(takdek internet connection bila pindah rumah baru...) sudah lebih satahun rupernyer tidak menjenguk laman ni.... banyak sungguh lalang dan bukan takat sarang spider.... raksasa pun mungkin ader.... nantilaaa citer panjang... "semarakkan semula cinta yang hilang..." =)