Thursday, May 28, 2009

Let's Cooking part 2....ahaks!

Ok… kita bertemu kembali dalam rancangan…. Hahaha… Ku dah kena syndrome (syok sendiri + bosan tahap gaban = aku) Ku nak berlagak lagi dengan resipi Ikan atau Ayam percik. (Khas buat rakan-rakan coursemate ku especially Miss Nuur Aqmaal…. Cuti-cuti ni bawak-bawakla memasak. Hehehe…) Senang jek rupenyer nak masak Percik ni. Ibuku bagi instruction via phone sebab seperti biasa dia akan balik lambat. (untuk 8 ekor ikan kembung atau seekor ayam bleh kot) Bahan-bahannya:

500gm santan pekat.

2 sudu besar cili kering blender (nak pedas banyak pun takpe)

1 sudu kecil belacan.

3 biji bawang merah dan 2 ulas bawang putih.

1 biji buah keras. (ada lagi bagus, takde pun takpe)

Halia sebesar ibu jari

2 batang serai

1 asam keping.

Cara-caranya:

a) Tumbuk hingga lumat belacan+bawang merah dan putih+halia+buah keras.

b) Masukkan santan, cili blender dan bahan yang ditumbuk dalam kuali, hidupkan api.

c) Didihkan jek… masukkan serai yang dah dipecahkan dan asam keping pastu garam gula.

d) Dah mendidih, masukkan ikan atau ayam dan biarkan separa masak. Tutup api.

e) Then, keluarkan ikan or ayam tadi, bakar lah sampai garing. Jangan lupa tuang kuah sedikit demi sedikit. Pergh… macam kat kedai.

Selamat mencuba. Hehehe…

3 comments:

Anonymous said...

Amboi2 cikgi kita ni dah pandai masak.... bertuahlah sape yg dpt m'p'isterikn cikgi zaff ni..hari2 mkan best..order je semua dia boleh buat..zaff nk order... Bihun Gulung cm akak PA buat...pedas skit ye..ahaks..- KAK LIA

HannaHullabaloo said...

Pehhh hebat btol Zaff memasak! Mg da lme saye tau Zaff ni hebat memasak tp percik? Peh~

Saye ni mekap2 je pandai, masak hampeh sekali. ;P

Ms. Nuur said...

zaf, too bad i didn't recognize most of your ingredients :P so perhaps you could photo instead heeee