Monday, February 02, 2009

Mari mengenal kuih tradisi anda... Bingka Ubi

Ni adalah bahan-bahannya... santan, tepung ubi, gula melaka or gula putih. Yang dlm besen tu air lebihan ubi. Ibuku kata air tu kene mendapkan dulu... coz patinyer kalau termasuk orang akan pening kepala kalau makan. Just pour in all the ingredients mentioned... Tapi, sukatannyer...IKUT KATA HATI....hehehe...


Injured?? 3 CUTS ni nampak jek kecik...tapi dalam tau. Lambat jugak darah ku nak berhenti, sebab ku berdarah jenis B. (Ada kaitan tak? hehe..)


Inilah cause of injuries di jari-jemari ku.... Memarut ubi kayu. The main process in making our local delicacy. Nampak tak penyagat tu? Tu arwah nenek belah ibuku punya. Pusaka tuu... Orang zaman la ni rasanya dah takde mende ni kat umah dah kan?

Mcm mana rupa kuih ni bila siap?? Alamak...terlupa nak capture plak... Tapi rupanyer tak best sikit coz ibuku pkai gula melaka... So, bayangkan sendri ya?? hehe...(nak abiskan gula ni lebih buat kuih sagu aritu..) For better result, gunalah gula putih.


Renung-renungkan... dan selamat beramal... =D

2 comments:

SNHazlina said...

ckp je mane bleh..bwk la mknn tu balik PJ skali...

syaida said...

aizam was here... ooo check traffic skarang ya... jgn saman...